петък, 20 септември 2013 г.

По пътя от какавида към "Имаго"...

Знаете ли, някои книги ми напомнят сезони. Ето, например, книгите на Сафон ми миришат на падналите листа на есента, а пък невероятният роман на Радостина Ангелова - "Виенски апартамент", ми носи аромата на гореща чаша чай/греяно вино през късите зимни дни. Нямам обяснение за тази моя асоциация... Но открих своето лято в лицето на новия роман на Радостина Ангелова - "Имаго". 

Издателство: Жанет 45

Действието се развива в лятна Испания и е разпръснато на парчета, като един своеобразен пъзел. Пъзел, който всеки един от героите в него ще се опита да нареди пред очите ни с помощта на своята гледна точка към цялата история. Едно по едно, главните действащи лица ще се изредят да ни разказват как, кое и защо ги е довело до един или друг избор в техния живот. Избор, който заема централно място в цялата картина, която ще се разкрие пред лицата ни в края на романа. Тогава, когато пъзелът се нареди. Или пък не...

Изключително голямо впечатление ми направиха началото и краят на историята. Те образуват рамката на картината от по-горе. В нея ще рисуват българи, испанци, немци, латиноамериканци. Действието ще прескача от стара Европа до Латинска Америка и обратно. Пред лицата ни, страница след страница, ще се появяват съдби, всяка свързана с предишната. По един или по друг начин. В антрактите ще четем откъсите от дневника на д-р Дъглас Лий, биолог, чийто обект на изследване е развитието на зелевата пеперуда.

Именно желанието на човека да извърви пътя от какавида до имаго* заема централно място в романа. Поривът към свободата, към красивото, към любовта, ни кара да се развиваме, да преминаваме от един етап на живота си в друг. Но този порив крие рискове - крехката пеперуда може да се разпадне на парчета или пък да се върне назад в сигурния и безопасен пашкул.

Искрено се възхищавам на Радостина Ангелова за майсторското "рисуване" на персонажи, всеки един от които е толкова истински със своите мечти, дилеми, страхове, че докато четеш, съизживяваш неговата част от историята. Изключително прекрасен роман, след чиято последна страница остава богат послевкус, като след последна чаша сангрия - опияняващ и деликатен... Досущ като лято.

П.П. Романът ще бъде представен с предпремиерно четене на откъси на 22 септември от 10:45 до 11:30ч. на Алея на книгата в София на площад Света неделя. А самата премиера ще бъде на 24 октомври 2013г. в Галерия Credo Bonum (ул. "Славянска" 2, вход от ул. "Бенковски") от 18:30ч.

Още ревюта може да намерите: в Аз чета и love big books and cannot liе.

1 коментар: